Tip studiecoach uit Baarn: ‘Verzet je niet tegen eindexamenstress’

9 mei 2015

Artikel in De Gooi en Eemlander, zaterdag 9 mei 2015. ‘Tip studiecoach uit Baarn: Verzet je niet tegen eindexamenstress’ Door Petra Messelink.

Tip eindexamens gooi en eemlanderBaarn * Wat moet je vlak voor het grote stressmoment nog doen? Arnold Brouwer, directeur van Studiecentrum Baarn, mede-eigenaar van Online Huiswerkcoach en docent aan A. Roland Holstcollege in Hilversum heeft wat tips.

Accepteer dat je wat gespannen bent. Als je je ertegen verzet, kost dat alleen maar energie. Energie die je beter kunt besteden. Brouwer vindt het niet verstandig om het hele weekend nog aan examentraining te besteden. “Maak een planning met pauzemomenten en houd je eraan. Met een planning weet je of je op schema zit. Ga er ook vanuit dat je dit weekend niet alle vakken kunt doen. Tussen de examens door heb je ook nog tijd.”

Leren van theorie is nu voorbij, meent de studiecoach. “Je moet je nu focussen op het maken van echte examens. Schrijf de antwoorden op. En controleer of je het goede antwoord ook hebt staan. Je hebt er niets aan als je iets wel bedoeld had, maar het niet letterlijk opgeschreven hebt. Ook is het handig om nog wat correctiemodellen na te kijken: welke onderdelen in een toets zijn het meest waard?” En vroeg naar bed gaan is ook een aanrader. “Realiseer je dat je niet voor niets op dit moment bent aangeland. Blijkbaar ben je er klaar voor!”

Reactie op Facebook:

We kregen de vraag of er ook tips zijn voor ouders van eindexamenkinderen. Haar zoon maakt zich namelijk niet druk voor het examen. De eindexamenstress kan hierdoor bij ouders inderdaad groter zijn dan bij hun kinderen!

We kunnen specifieke situaties op afstand niet goed inschatten, maar er zullen zeker ouders zijn die de situatie herkennen dat een kind lijkt te onderschatten wat er voorbereid moet worden of dat een kind onverschillig is over het eindexamen.

Het kan natuurlijk zo zijn dat een kind zich niet druk maakt omdat hij of zij de afgelopen jaren goed geleerd heeft en het nu onder controle heeft. Als je daar als ouder toch aan twijfelt, is een tip die twijfel met jouw kind te bespreken. Druk uitoefenen heeft waarschijnlijk een averechts effect, het geeft onrust in huis en bevordert de concentratie niet. Probeer rustig duidelijk te maken dat je erop vertrouwt dat jouw kind zelf goed kan inschatten hoe de examens voorbereid moeten worden, maar dat jij je toch wat dingen afvraagt. Ga vanuit interesse het gesprek aan.

Als jouw kind zegt het niet belangrijk te vinden dat hij of zij het examen goed maakt, geef dan rustig en nuchter aan wat straks de consequenties zijn als de examencijfers lager uitvallen dan haalbaar was geweest. Denk bij consequenties niet aan straffen, maar aan de logische gevolgen als het examen niet wordt gehaald: vrienden gaan wel van school, je komt in de klas bij jongere leerlingen, de plek op een vervolgopleiding vervalt, etc. Leg de verantwoordelijkheid verder bij jouw kind en probeer het zelf los te laten. Accepteer dat je het zelf niet meer in de hand hebt. ‘Het gaat om jou, niet om mij en jij kan het alleen zelf doen.’