Terugblik van Online Huiswerkcoach (1/2)

29 juli 2016

Persoonlijke, betekenisvolle interactie

Toen wij in 2013 na jarenlange ervaring in het voortgezet onderwijs en in de reguliere huiswerkbegeleiding startten met 1-op-1 online huiswerkbegeleiding, wisten wij dat met name de persoonlijke begeleiding essentieel zou zijn.

Waar het ons om gaat, is te zorgen voor een betekenisvolle interactie tussen studiecoach en leerling. Waarbij de studiecoach natuurlijk ook helder uitlegt en checkt of de uitleg wordt begrepen. Waarbij het ook draait om de vraag hoe een leerling zoveel mogelijk uit de uitleg in de lessen op school kan halen.

YouTube video’s met uitleg

Scheikundelessen_Online HuiswerkcoachTegenwoordig zijn op internet volop video’s met goede inhoudelijke uitleg te vinden, die gratis bekeken kunnen worden. Middelbare scholieren maken daar dankbaar gebruik van om de stof – net weer op een andere manier dan in de klas – uitgelegd te krijgen. We raden zeker aan die kanalen te gebruiken als een leerling om extra uitleg verlegen zit. Kijk bijvoorbeeld eens naar de YouTube kanalen van ‘Wiskunde Academie’ of ‘Scheikundelessen’.

Steven van Honschooten, studiecoach

Onze toegevoegde waarde ligt niet op het vlak van video’s met uitleg. De persoonlijke interactie, de positieve aandacht en het krijgen van zelfvertrouwen, dát is waar wij iets kunnen betekenen in de motivatie van leerlingen.

De grootste uitdaging

Voor online huiswerkbegeleiding is wat ons betreft de grootste uitdaging dat die persoonlijke coaching goed gaat. Daarom investeren wij daar veel tijd in en daarom zijn we zo trots op onze studiecoaches. Dat zij zo gedreven zijn het goed te doen en er geen moeite mee hebben dat we soms meekijken bij hun lessen. Dat we feedback mogen geven: complimenten waar het heel goed gaat en tips waarmee zij zich verder kunnen ontwikkelen. Zij geven zelf ook aan dat ze met die feedback inzichten krijgen die henzelf verrassen, waarmee ze aan de slag willen om nog beter te worden. Dat is bijzonder. Dat maakt hen beter, maakt de leerlingen beter en maakt Online Huiswerkcoach beter!

 

Lees ook het tweede deel van onze terugblik: Online en offline gaan samen.