Boek: HOE GEEF JE MET VOLDOENING LES AAN PUBERS? (3e druk, 2017)

Klik op het boek om het te bestellen
Als leraar op zoek naar een stap die je kunt zetten om jezelf verder te professionaliseren? In dit boek gaat het over de 80% van het lesgeven die je als leraar zelf in de hand hebt, die trainbaar en leerbaar is!
Het lezen van dit boek, met allerlei voorbeelden van klassensituaties, levert je nieuwe inzichten op; daarover kun je met collega’s discussiëren door het ‘DiscussieSpel’ te spelen. In het boek staan veel concrete tips en opdrachten. Daarmee ga je zelf aan de slag in je klas. Vervolgens is het de leerling die je het best kan vertellen wat je als leraar goed doet en wat beter kan. In dit boek word je daarom aangeraden feedback van leerlingen te gebruiken om je eigen lessen te evalueren en te perfectioneren. Het spel ‘Vraag het de leerling!’ kun je daarvoor als hulpmiddel gebruiken. Met dit boek en de bijbehorende spellen, zet je weer een stap in je eigen professionalisering!
De nieuwe, herziene druk van ‘Hoe geef je met voldoening les aan pubers?’ verschijnt met twee bijbehorende kaartspellen (het DiscussieSpel en het ‘Vraag het de leerling!’-spel) in mei 2017.
Recensies:
- Dit vlot geschreven boek zet elke docent aan om goed naar zichzelf te kijken. Wat komt er precies kijken bij de indrukken die leerlingen van de docent heeft? Gemakkelijk te lezen, interessant en zeer praktisch!
- Must have voor (startende) docenten! Ik wilde dat ik dit boek op mijn opleiding had moeten lezen, want het is heel helder geschreven en leest lekker weg. Niet zo’n saai studieboek, maar echt praktisch toepasbare nuttige informatie van iemand met veel leservaring. Ik zou het elke beginnende docent aan willen raden – maar ook voor mensen die al wat langer lesgeven is het een goede manier om zich weer bewust te worden van hoe ze zelf voor de klas staan.
- Super handige tips. Ik heb dit boek moeten lezen voor de PABO. Eindelijk eens een boek die makkelijk weg te lezen is en die vol staat met super handige tips. Ik ben ervan overtuigd dat dit niet alleen maar bij pubers toepasbaar is maar bij iedereen (onder-, midden-, bovenbouw en middelbare school)
- Eindelijk een boek waarmee je direct aan de slag kunt! Na legio boeken vol intervisie, supervisie, zelfreflectie en lesplanformulieren, ein-de-lijk een boek met praktische tips! Lesgeven is niet makkelijk, zeker het eerste jaar niet, maar met dit boek heb je handvatten die ervoor zorgen dat je bepaalde fouten voorkomt, meer orde hebt en dat je (dus) zelfverzekerder voor de klas staat, waarna je je kunt concentreren op waar het daadwerkelijk om gaat: kennisoverdracht. Ook hiervoor heeft de schrijver zinnige (en vooral praktische!) tips. Een aanrader voor studenten van de lerarenopleiding, beginnende docenten en ervaren docenten die misschien op automatisme zijn gaan werken en die zich weer bewust willen worden van de dynamiek binnen een les en jouw invloed als docent daarop. Eigenlijk voor iedereen die in een klas of op andere wijze met plezier met onze jeugd werkt of wil werken!
Boek: HOE GEEF JE PROFESSIONELE STUDIECOACHING? (2e druk, 2018)

Klik op het boek om het te bestellen.
Met dit boek, dat Arnold Brouwer schreef met Marieke van Eechoud, leer je hoe je middelbare scholieren als studiecoach, mentor of huiswerkbegeleider goed kunt leren leren. Doordat je scholieren al snel kunt leren hoe zij hun huiswerk goed kunnen aanpakken, voelen zij grip en raken zij gemotiveerd om zelf aan de slag te gaan.
Met citaten uit de dagelijkse praktijk wordt de uitleg verlevendigd. De essentie van dit boek wordt samengevat in vele tips. Tenslotte kun je de opdrachten achter in het boek gebruiken om zelf actief met de stof bezig te gaan.
Vraag hier het inkijkexemplaar aan.
Recensies:
- “Bundeling van inzichten die ertoe bijdragen dat jongeren (weer) gemotiveerd aan de slag kunnen gaan met hun dagelijkse huiswerkopdrachten. De informatie gaat in op theoretische onderbouwing, geeft veel praktische tips en voorbeelden. Voor ieder die werkt met jongeren in het voortgezet onderwijs.” (NBD Biblion recensie)
- “Dit boek is met de handvatten om coachingsgesprekken nog beter te laten verlopen, een welkome aanvulling voor onze docenten.” (Middelbare school in Noord-Holland, boeken gebruikt voor een studiedag)
- “Dit boek geeft een groot aantal praktische voorbeelden waar direkt mee gewerkt kan worden.” (Orthopedagoge bij Huiswerkinstituut in Noord-Holland)
- “Heel handig voor onze begeleiders; toegankelijk en praktisch, echt een goede aanvulling!” (Huiswerkinstituut in Utrecht)
BETER LEREN BOEKJE

Klik op het boekje om te bestellen
Met dit boekje kun je snel zien op welke punten jouw manier van leren nog te verbeteren is en hóe je jouw leren kunt verbeteren. Het boekje bestaat uit twee delen:
- Zelfscan. Om te meten of jij op een goede manier leert. Je ziet aan de vragen meteen hoe je beter kunt worden. Je bepaalt zelf wat jij gaat verbeteren.
- Stappenplan. Voor verschillende manieren van leren, zoals samenvatten of vraaganalyse, laten we je stap voor stap zien hoe je dat aanpakt.
Door dit boekje te gebruiken krijgen mentoren en ouders concrete informatie aangaande het leergedrag van een leerling. Het reflecteert het gedrag van de leerling tijdens de les zelf, bij het plannen van huiswerk, bij het maak- en leerwerk en bij de voorbereiding van een toets. Deze informatie kan direct naast behaalde resultaten gelegd worden en is een waardevol hulpmiddel om mentorlessen, mentorgesprekken en/of oudergesprekken betekenisvoller te maken.

Klik op de foto voor een video instructie voor docenten bij het Beter Leren boekje.
Vraag hier het inkijkexemplaar aan.
Reacties van docenten:
- ‘Dit is echt glashelder en heel bruikbaar.’ (Docent Nederlands, mentor vwo bovenbouw in Hilversum)
- ‘We zijn met de boekjes aan de slag gegaan, het is super!’ (Teamleider havo onderbouw in Delft)
Boek: DE HUISWERKCOACH

Klik op het boek voor bol.com
“Leert hij nou echt op school hoe hij dat huiswerk aan moet pakken? Moet ik me er wel of niet mee bemoeien?” Dit soort vragen houden veel ouders van verse bruggers en ook van meer gevorderde middelbare scholieren bezig. Arnold Brouwer hoort deze vragen vaak en vertelt hoe ouders om kunnen gaan met het huiswerk van hun kinderen. “Hij doet gewoon zijn huiswerk niet. Wat we ook zeggen, hij weigert. Hij gaat wel naar boven, maar ook daar voert hij niets uit. En als we er wat van zeggen, hebben we gelijk een huis vol herrie.”
Elke ouderavond horen leraren dit soort opmerkingen meerdere keren voorbijkomen. Of ouders vertellen dat het kind thuis wel hard leert, maar toch onvoldoendes haalt. Dit boek biedt handvatten voor ouders om hun kinderen te helpen met huiswerk. Veel leerlingen weten gewoonweg niet hoe ze hun leerwerk en maakwerk aan kunnen pakken. Dit boek laat zien hoe ouders hen meer kunnen motiveren om het huiswerk op een zo effectief mogelijke manier te maken, waardoor zij met meer zelfvertrouwen naar school gaan.
Behalve veel studietips en voorbeelden van leerstrategieën besteedt De Huiswerkcoach ook aandacht aan het zelfvertrouwen van kinderen en aan goede communicatie over en weer.
In het TV programma Koffietijd (8 januari 2014) sprak Arnold Brouwer over zijn boek ‘De Huiswerkcoach’
Vraag hier het inkijkexemplaar aan.
Recensies:
- “Overzichtelijke, handige gids die ouders en begeleiders van jongeren een steuntje in de rug kan bieden bij het effectiever aan de slag gaan met studie en huiswerk. Duidelijk merkbaar is dat auteur in zijn dagelijkse werk als docent volop met dit bijltje heeft gehakt.” (NBD Biblion recensie)
- “De huiswerkcoach is een goed opgebouwd boek. Het geeft tips die aangeven waar de nadruk op ligt als kinderen dieper in de stof willen geraken om meer winst te behalen. Het boek gaat verder dan begeleiding bij huiswerk maken, plannen en voldoende leren; het slimme “stoeien” met de stof vormt een uitdaging voor het kind en misschien ook wel voor menig ouder. Bovendien kun je samen met je kind kiezen welke methode voor hem/haar werkt. Een echte aanrader dus.” Angela van der Vleut op Bruna.nl
- “Ik vind de huiswerkcoach een heel goed boek. Voor ouders van pubers echt aan te raden. Goede adviezen door een leraar geschreven die er heel veel vanaf weet. Ik zal het aan andere ouders aanraden.” Marianne Koers op Bruna.nl
- “Prima coach, voor mensen welke hun kroost en andere jongeren en (ouderen) willen, kunnen en wensen te begeleiden en stimuleren om het inzicht te krijgen voor zelfstudie en het zien van het nut voor (algemene) ontwikkeling en vormgeving. Pluspunten: toegankelijk, inspirerend, praktisch, naslagwerk voor begeleiders. Minpunten: altijd op te noemen naar eigen inzicht.” Recensie op bol.com
Boek: HOE GEEF JE MET VOLDOENING LES AAN PUBERS? (2e druk, 2013)
3e (herziene) druk verschijnt in mei 2017

Klik op het boek voor bol.com
Lesgeven is een prachtig vak, al hoor je dat niet vaak iemand zeggen. Het beeld van het onderwijs is vaak negatief. Arnold laat in dit boek een tegengeluid horen: humorvol en deskundig. De uitgangspunten en tips in zijn boek zijn in elke klassensituatie bruikbaar: of je nu voor de klas staat in de onder- of bovenbouw van een school in het voortgezet onderwijs, in groep 7 of 8 van de basisschool, op een ‘zwarte’ of ‘witte’ school.
In dit boek gaat het over de 80% van het lesgeven dat je als leraar zelf in de hand hebt, dat trainbaar en leerbaar is! Gaat het boek in het begin vooral over het houden van orde en het opbouwen van een goede band met klassen en leerlingen, gaandeweg komen thema’s als motiveren, uitdagen en inspireren aan bod. Duidelijk wordt dat ‘traditionele’ uitgangspunten vaak onontbeerlijk zijn bij het uitvoeren van ‘modernere’ werkvormen. Wanneer leraren zich minder zorgen hoeven te maken over de orde, kunnen zij zich veel beter gaan concentreren op vakkennis en vaardigheden bij leerlingen.
Recensies:
- “Informatieve handreiking voor met name leraren in opleiding (LIO’s), beginnende en herintredende docenten in het voortgezet onderwijs. Door de algemene opzet is deze praktijkgids bruikbaar voor een brede groep lezers, naast docenten ook ouders en andere betrokkenen.” (NBD Biblion recensie)
- “Dit vlot geschreven boek zet elke docent aan om goed naar zichzelf te kijken. Wat komt er precies kijken bij de indrukken die leerlingen van de docent heeft? Dhr Brouwer wijst ons op handige trucs die je te allen tijde kunt toepassen. Gemakkelijk te lezen, interessant en zeer praktisch! Pluspunten: overzichtelijk, heldere boodschap, volledig, praktisch toepasbaar. Marije van de Beld op bol.com.
- “Ik heb dit boek moeten lezen voor de PABO. Eindelijk eens een boek dat makkelijk weg te lezen is en dat vol staat met super handige tips. Ik ben er van overtuigd dat dit niet alleen maar bij pubers toepasbaar is maar bij iedereen (onder-, midden-, bovenbouw en middelbare school). Pluspunten: rijk geïllustreerd, praktisch toepasbaar.” Recensie op bol.com.
AGENDA VOOR LEERLINGEN
Maak- en leerwerk inplannen is vaak lastig voor leerlingen. Naast school hebben leerlingen nog veel andere activiteiten zoals sport, bijbaantjes, muziek en andere hobby’s. Om leerlingen te helpen met plannen, heeft Arnold Brouwer samen met twee andere ervaren docenten in het voortgezet onderwijs een duidelijke leerlingen agenda ontwikkeld. Deze agenda is zo samengesteld dat leerlingen makkelijk een praktische en haalbare planning kunnen opstellen. In de agenda staan ook allerlei handige studietips die scholieren kunnen helpen bij het plannen, leren en huiswerk maken. Deze planagenda wordt door Online Huiswerkcoach gebruikt bij de cursus Thuis leren leren.

Wouter Vink van het Marnix College over de agenda
