Op een dag ..

31 december 2015

Op een dagOp een dag kwam de eekhoorn erachter dat het onverstandig was om niet verder te kunnen tellen dan tot vijf. Hij ging naar de school aan de voet van de eik in het midden van het bos en vroeg aan de mus die daar onderwijzer was of hij hem tot tien wilde leren tellen.

‘Ik zal mijn best doen’ zei de mus. ‘Maar wat je vraagt is niet eenvoudig. Ik kan zelf tot zeventien tellen, maar vraag mij niet hoe lang ik daarvoor heb gestudeerd, want dat weet ik al niet meer.’ ‘Ik heb er alles voor over’ zei de eekhoorn. ‘De meeste dieren komen nooit verder dan tot twee.’ ‘Laten we maar beginnen’ zei de eekhoorn. ‘Goed’ zei de mus.

En zo gebeurde het dat de eekhoorn dag in dag uit, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, in de klas van de mus zat. Naast hem zat de lepelaar, die tot twee kon tellen, en voor hem de bij, die al bij vier was, en de goudvis in een kom, die tot zeven kwam.

Na een week kon de eekhoorn tot zes tellen. Vol trots vertelde hij dat aan de mier. Maar de mier was niet onder de indruk. Na een maand kon hij tot zeven tellen. Maar de mier was nu nog minder onder de indruk. ‘Wat is zeven?’ vroeg hij. De eekhoorn wist het niet. ‘Als je niet eens weet wat zeven is, wat heb je er dan aan om daarheen te tellen? Als ik niet weet wat een suikerpluim is, dan ga ik er toch ook niet op af en zeker niet een maand lang?’

De eekhoorn moest lang nadenken over de suikerpluim. Hij meende dat de mier geen gelijk had, maar aan de andere kant was hij ook zo moe geworden van het leren dat hij de volgende dag tegen de mus zei dat hij niet meer naar school kwam. ‘Jammer,’ zei de mus ‘want acht is een prachtig getal. Vooral als je er langzaam naartoe telt’.

‘Maar wat is acht dan?’ vroeg de eekhoorn. ‘Tja, zei de mus en trok een geheimzinnig en geleerd gezicht, alsof hij zeggen wilde: ‘daar kom je pas achter als je acht echt helemaal kent’. Maar hij zei niets meer.

De eekhoorn ging naar huis. Hij dacht die dag grondig na, maar kwam geen stap verder, laat staan dat hij begreep waarover hij nadacht. De volgende dagen vergat hij zeven en zes weer, zodat hij spoedig weer even ver was als de mier, die al jaren tot vijf kon tellen.

Uit: ‘Misschien wisten zij alles. Verhalen over de eekhoorn en de andere dieren.’ Toon Tellegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*