Huiswerkhulp: preventief of nood?

4 september 2014

Huiswerkbegeleiding wordt vaak als laatste redmiddel ingezet. Zo rond februari/maart, wanneer het eindrapport (eindoordeel!) echt dichterbij komt, nemen de aanmeldingen bij veel huiswerkinstituten nog eens een keertje flink toe. Ouders “slepen hun kind mee” naar een huiswerkinstituut, maar eigenlijk is het kind het gedoe thuis rond het huiswerk meer dan zat, dus “de deal” is snel gesloten!

Artikel Gooi- en Eemlander, 3 september 2014

Artikel Gooi- en Eemlander, 3 september 2014

En vaak werkt het dan ook nog door het kind in een optimale leeromgeving te plaatsen (rust, regelmaat en reinheid). Waar ook nog eens effectieve leerstrategieën worden aangeleerd, zowel op het gebied van plannen, manieren van leren en optimale werkhouding tijdens lessen op school. De cijfers gaan weer langzaam omhoog. Voor mij als eigenaar van Studiecentrum Baarn, altijd weer een bijzondere ervaring om dat steeds te zien gebeuren. De leerling voelt meer en meer grip op zijn huiswerk, krijgt daardoor meer vertrouwen en betere schoolresultaten.

Preventie

Maar we zien inderdaad ook steeds meer ouders die vanuit de preventieve invalshoek hun kind (vaak tijdelijk) op een huiswerkinstituut plaatsen. Ik hoor ouders geregeld zeggen “Had ik maar effectief leren leren, dan was het vroeger op school allemaal veel makkelijker gegaan!”. Zo is het natuurlijk wel. Wat dat betreft is het dus helemaal niet zo gek om een aantal maanden deel te nemen aan externe huiswerkbegeleiding. En ook dan zie je vaak dat ouders het initiatief nemen, maar dat kinderen er uiteindelijk helemaal niet met tegenzin naartoe gaan, goede cijfers halen voelt immers goed. Ik spreek regelmatig leerlingen die wij enkele jaren begeleidden op ons studiecentrum, die jaren later aangeven daar nog steeds profijt van te hebben, dus ook bij hun vervolgstudie.

Toegankelijkheid

Is huiswerkbegeleiding voor iedereen toegankelijk? Gelukkig wel! We zien dat niet alleen kinderen van rijke ouders deelnemen aan externe huiswerkbegeleiding. Eerlijk is eerlijk, goedkoop is het niet en als ouder moet je keuzes maken, maar een goede investering is het vaak wel. Het is een boeiende ontwikkeling dat nu naast begeleiding op een studiecentrum, ook live online huiswerkbegeleiding wordt aangeboden. Is een huiswerkinstituut geen optie in verband met bijvoorbeeld de afstand, of gewoonweg omdat het maar om één of twee vakken gaat, of om een beperkt aantal uren begeleiding, dan kun je online toch professionele studiebegeleiding krijgen. Voor Online Huiswerkcoach leid ik daarom studiecoaches op, zodat zij professionele huiswerkbegeleiding kunnen geven, voor resultaat op de korte én lange termijn. Deze studiecoaches leren kinderen plannen, effectief leren en geven bijles. Het is mogelijk om te kiezen voor een traject van zo’n 8 weken, waarbij een leerling structureel drie keer per week online persoonlijk contact heeft met een studiecoach, om het huiswerk op een effectieve manier in te leren plannen en leerstrategieën te oefenen!

Je kunt nu dus (in nood of preventief) naar een huiswerkinstituut toe gaan, je kunt online thuís persoonlijke begeleiding krijgen én je kunt het combineren, welkom in 2014!

Arnold Brouwer is docent en docentencoach op een middelbare school, eigenaar van Studiecentrum Baarn, mede-oprichter van Online Huiswerkcoach en auteur van aan onderwijs gerelateerde boeken.

Dit artikel was in september 2014 een reactie op het toen verschenen artikel in de Gooi & Eemlander Huiswerkhulp: preventief of nood?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*