Huiswerkbegeleiding Gooi en Eemlander

25 oktober 2014

Huiswerkhulp via virtueel klaslokaal.

Baarn * Zelf op een goede manier huiswerk maken. Dat vinden veel beginnende middelbare scholieren nog best lastig. En als ze verder in hun schoolcarrière komen, worstelen ze soms met de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde. Dan is een vorm van bijles de oplossing.

Online huiswerkbegeleiding Gooi en EemlanderBaarnaar Arnold Brouwer biedt al jaren huiswerkbegeleiding aan in zijn studiecentrum. Maar sinds kort is daar een virtueel klaslokaal bijgekomen. Brouwer werkt zo’n 16 jaar als docent aardrijkskunde bij het A. Roland Holst College in Hilversum. Daar coacht hij ook collega’s in het lesgeven aan pubers. Hij schreef er een boek over. Daarnaast heeft hij een huiswerkinstituut, het Studiecentrum Baarn, dat op werkdagen iedere middag open is.

“Ik werd benaderd door een bedrijf dat live huiswerkbegeleiding via internet wilde doen. Ze lieten me zien hoe het werkte en ik werd er meteen enthousiast van. Het is bijzonder om te zien dat we de visie van Studiecentrum Baarn moeiteloos konden doortrekken naar het live online begeleiden van leerlingen. Het is niet in plaats van het studiecentrum, maar iets extra’s. Ik verwacht dat het vooral interessant zal zijn voor leerlingen die gewoonweg te ver van een studiecentrum wonen, die graag begeleiding willen buiten de reguliere openingstijden van studiecentra of die voorkeur hebben voor studiebegeleiding thuis.”

Brouwer heeft inmiddels 25 studiecoaches opgeleid. Het zijn derde- en vierdejaars studenten die excellent zijn in hun vak. Ze hebben allemaal het boek “Hoe geef je professionele studiecoaching?” dat Brouwer samen met psychologe Marieke van Eechoud schreef, bestudeerd. Ook hebben ze een cursusdag in Baarn gehad met een gedeelte over didactiek en pedagogiek en praktijkopdrachten.

Veiligheid en kwaliteit voorop bij internetbijles

Het coachen via internet is betrouwbaar. “Alle lessen worden opgenomen. De camera’s staan continu aan. Ouders kunnen ook meekijken met hun kind. Maar wij nemen de lessen ook op om die naderhand met de coaches te kunnen doorspreken. Het gaat daarbij ook om kwaliteitsbewaking. Ik vind dat ouders erop moeten kunnen rekenen dat er geen gekke dingen gebeuren en dat hun kind echt de ondersteuning krijgt die het nodig heeft.”

Bijschrift foto: Arnold Brouwer laat zien hoe de live huiswerkhulp via internet gaat.

Leren leren en leren plannen basis voor succes van leerling

Baarn * Hoe vaak hebben ouders het gehoord als hun kind weer met een onvoldoende thuis komt? “Ik heb het echt geleerd.” En dat hoeft geen onwaarheid te zijn. Kinderen kunnen hun huiswerk leren en toch met een slecht cijfer thuiskomen. Dat kan komen doordat er tijdens de lessen geen aantekeningen gemaakt worden of doordat het huiswerk niet op de goede manier (het liefst met een andere kleur) nagekeken wordt. Het kind kan kennisachterstand oplopen, doordat zijn manier van leren niet goed is. Arnold Brouwer, directeur van Studiecentrum Baarn noemt dat “pleisters plakken in plaats van goed leren fietsen”. De trainingen die hij offline en online geeft of laat geven, zijn in eerste instantie er ook op gericht om “het lek boven tafel te krijgen”. Leren leren en leren plannen, noemt hij belangrijke bouwstenen.

Ma tot woCoaching moet vooral ook ingezet worden om de leerling te motiveren. “Heb vertrouwen dat leerlingen willen scoren. Help ze met concrete handvatten om succes te hebben”. Een handvat dat de coaches gebruiken is de agenda. Geen digitale, maar een papieren boekwerkje. “We hebben zelf een agenda ontwikkeld. Die is verkrijgbaar via agendavoorleerlingen.nl. Een overzichtelijke agenda zorgt ervoor dat leerlingen beter kunnen plannen. Juist daaraan ontbreekt het vaak. Ook in de virtuele klas werken we met deze agenda. De coaches gaan met de leerlingen aan de slag met het invullen. Dat levert vaak al snel resultaat op. Pas daarna gaan we met de leerstrategieën aan de gang.”

Uit: Artikel in de Gooi en Eemlander van Petra Messelink (p.messelink@hollandmediacombinatie.nl). Foto Studio Kastermans / Leon Dakkus

* Op het moment van verschijnen van dit artikel waren Arnold Brouwer en Marieke van Eechoud nog actief verbonden aan TutorParc. TutorParc was inhoudelijk gebaseerd op de expertise en ervaring van Arnold Brouwer. Inmiddels bieden Arnold Brouwer en Marieke van Eechoud de online coaching aan onder de naam ‘Online Huiswerkcoach‘. 

Arnold Brouwer over online huiswerkbegeleiding Gooi en Eemlander.