Chatten over je huiswerk

6 oktober 2015

Artikel in de Gooi & Eemlander van 6 oktober 2015. Door Jody Geerling.

Met een te grote tas op je rug loop je door de gangen van je nieuwe school. Leraren, klasgenoten, vakken, alles is anders. Data van toetsen en overhoringen vliegen je om de oren. Stiekem verlang je naar het speelkwartier op de basisschool. De middelbare schooltijd kan een stressvolle periode zijn. Volgens leraar en oprichter van Online Huiswerkcoach, Arnold Brouwer, is dat nergens voor nodig. “Het leven is te kort voor huiswerkstress.”

Gooi en Eemlander 6 oktober 2015Chatten over je huiswerk

Waarom schoolstress niet nodig is

Hilversum, Baarn * Jelmer van der Heijden (15) zit met een stapel boeken en laptop aan zijn bureau op zijn zolderkamertje in Hilversum. Vanaf het laptopscherm spreekt huiswerkcoach Maxime Essers (21) hem toe. “Ik heb veel geleerd van Maxime, vooral over het plannen. Daar ben ik nu een stuk beter in.” Hij wijst trots naar de goed ingevulde papieren agenda naast zijn laptop.

Jelmers online huiswerkcursus is inmiddels afgelopen, maar hij vindt het niet erg om voor de gelegenheid weer even zo te werken. Vorig schooljaar ontving de Hilversummer een brief van het Comenius College. Hij stond op zakken. Van zijn cursus bij Online Huiswerkcoach leerde hij naar eigen zeggen beter omgaan met huiswerk. Inmiddels is hij met alleen maar voldoendes over naar het derde jaar. “Het is geen wondermiddel hoor, ik haal niet opeens allemaal achten. Wel ga ik nu een stuk relaxter naar school en ben ik bijna altijd voor etenstijd klaar met mijn huiswerk.”

Dat is precies wat initiatiefnemer Arnold Brouwer van Online Huiswerkcoach wil bereiken. Samen met psycholoog Marieke van Eechoud begon hij in maart met deze moderne manier van huiswerkbegeleiding. Het doel: cursisten beter laten leren waardoor ze meer zelfvertrouwen krijgen en beter scoren. Zonder stress, want daar gelooft Brouwer niet in. “Een beetje nervositeit houdt je scherp, maar stress is nergens voor nodig.”Scholieren kunnen sinds maart een online cursus van acht weken volgen. Tijdens deze periode videochatten ze twee keer per week een uurtje met hun persoonlijke coach. Brouwer traint de coaches, vaak studenten. De nadruk ligt op efficiënter huiswerk leren maken. In sommige gevallen wordt er ook bijles gegeven in probleemvakken.

Niet raar

Jelmer geeft toe dat hij in het begin een beetje sceptisch was. Hij kende niemand met een ‘online coach’ en ging liever naar een gewone huiswerkklas. Maar na de eerste proefles was hij om. “Het was niet raar zoals ik had verwacht. Het chatten met Maxime ging eigenlijk vanzelf. Ik merkte ook dat ik het fijn vond om in mijn eigen kamer aan de slag te gaan.” Hij kijkt tevreden om zich heen. In de hoek staat een keyboard en op de plank een aantal modeltreintjes. “Een vertrouwde omgeving en ik word hier niet afgeleid door andere scholieren.”

Volgens Brouwer werkt thuis leren voor sommige leerlingen inderdaad beter dan huiswerkbegeleiding bij een centrum. “Ik vind het lastig om te zeggen waar een kind het beste tot zijn recht komt. Meestal voel je dat als ouder zelf aan.” De Baarnaar runt ook een studiecentrum en geeft les op het Roland Holst College. “Ik vind het belangrijk om met één been in het onderwijs te blijven staan. Dan weet je wat er speelt.”

Het Studiecentrum Baarn en Online Huiswerkcoach runt hij met dezelfde visie: leren leren. Hij schreef ook twee boeken over het onderwerp. Efficiënter huiswerk maken leidt volgens Brouwer bijna altijd tot hogere cijfers en minder stress. De aardrijkskunde leraar praat vol enthousiasme over het ‘leren leren’, maar voegt er om de haverklap aan toe dat het geen promotiepraatje voor zijn cursus moet worden. “Ik vind het gewoon ontzettend belangrijk dat leerlingen een manier vinden om het beste uit zichzelf te halen, zonder teveel stress. Dat hoeft niet perse bij mij, maar kan ook bij een mentor of bij een ander studiecentrum.”

Trucjes

Plannen is een belangrijk onderdeel van zijn cursus, maar ook het leren van trucjes zoals ‘mindmappen’ en toetsvragen bedenken. “Vaak leidt een betere aanpak van huiswerk vanzelf tot hogere cijfers, maar er zijn uitzonderingen”, merkt Brouwer. “Soms zit het kind gewoon op het verkeerde niveau. Ik kan geen wonderen verrichten en elke mavo leerling naar het vwo begeleiden. Dat is ook niet mijn doel. Het klinkt misschien cliché, maar ik wil eruit halen wat erin zit. Ik ben ervan overtuigd, dat er bij elke leerling wat ‘rek’ in het niveau zit, maar er zijn grenzen. Daar moet je niet overheen gaan, daar wordt het kind alleen maar onzeker van.” Het komt volgens Brouwer heel af en toe voor dat een kind op het juiste niveau niet genoeg heeft aan het ‘leren leren’. “Dan speelt er iets anders, daar kijken we ook naar. Soms heeft een kind last van een ingewikkelde thuissituatie of pesterijen op school. Daar proberen we dan mee te helpen. Bijvoorbeeld door goed te luisteren en met de ouders te praten.”

Volgens de huiswerkbegeleider zijn de reacties op de online coach tot nu toe erg positief. Trots haalt hij een fles wijn tevoorschijn. Gekregen van dankbare ouders. Brouwer houdt een dikke map van met feedback van ouders en scholieren bij. ‘Zit beter in zijn vel’ staat ergens genoteerd. “Dat vind ik eigenlijk nog belangrijker dan hoge cijfers”, zegt de docent. “Het zelfvertrouwen bij een kind zien groeien is prachtig, vaak leidt dat vanzelf tot betere resultaten.” In de map staan ook een paar verbeterpunten. “Die bespreek ik met de coaches.” Alle online lessen worden opgenomen, zodat Brouwer ze goed in de gaten kan houden. “Soms zijn ouders in het begin een beetje sceptisch over de moderne aanpak, maar ze komen er al snel achter dat we juist ook de nadruk leggen op offline werken.” De papieren agenda is bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van de cursus.

Offline

Jelmer ziet daar ook de voordelen van in. “Goed mijn huiswerk bijhouden heeft me erg geholpen. Mijn klasgenoten vinden het wel raar dat ik overal mijn agenda bijpak. In de brugklas deed iedereen dat nog braaf, maar tegenwoordig gebruiken de meeste hun mobieltje. Ook vertrouwen ze vaak op Magister, het online huiswerkschema van school.” Volgens de Hilversummer is dat niet altijd verstandig. Hij opent de site op zijn laptop. “Kijk, voor maatschappijleer staat er nu niets, die lerares vergeet het altijd online te zetten. Ik durf te wedden dat morgen de helft van de klas het niet heeft gemaakt, dat had ik vorig jaar ook niet gedaan. Nu wel.”

 

Meer informatie over de Thuis leren leren cursus van Online Huiswerkcoach: onlinehuiswerkcoach.nl

Vraag om een gratis proefles.

De agenda die door Online Huiswerkcoach gebruikt wordt is de Agenda voor Leerlingen, deze is ook te bestellen via agendavoorleerlingen.nl